сряда, 1 декември 2010 г.

Леа Т и краят на един стереотип

Снимка: hotnews.bg
Революционният избор на Givеnchy реабилитира транссексуалността и преобърна представата за моделите.

На модния подиум за Есен/Зима 2010 блесна звездата на най-новото откритие на дизайнера Рикардо Тиши – Леа Т. Тя е бивш асистент на Тиши и дъщеря на известния бразилски футболист Тониньо Серезо. Двадесет и осем годишният модел, по паспорт Леандро Серезо, предизвика едновременно фурор и недоумение в модната индустрия.
Тя е транссексуална и се готви за операция за смяна на пола след хормонална терапия. Въпреки това, общественото мнение клони повече към ЗА отколкото към ПРОТИВ Леа Т и нейната поява на подиума. Това доказва и августовският брой на френския Vouge, където Леа е снимана гола, едва прикривайки гениталиите си с ръка.

Сексуалността винаги е била основен източник на стереотипни рамки в обществото. Поклонът на Givnchy пред безполовата същност като израз на съвършенство, е отказ да се следва клишето за женската хегемония над красотата. Може да се твърди, че това е най-силният юмрук в стената от стереотипи на модерното общество за 2010 година. Революцията на красивото разчупи рамките на пола и превърна бразилския модел в нещо повече от поредната сензационна новина. Малката стъпка на Рикардо Тиши и Леандро

Серезо се превърна в огромна крачка за съвременното общество, борещо се с духовете на дискриминацията.

Модната индустрия винаги е била израз на новаторство, затова е съвсем нормално тя да сложи началото на края на стереотипите за транссексуалността. Givenchy доказаха, че красотата няма нужда от определение, тя съществува над естесвеното и ежедневното като безплътно тържество на духа.

Саня Спасова

Няма коментари:

Публикуване на коментар