сряда, 1 декември 2010 г.

Паниката, заложена в числото 13

Снимка: Дарик
Събуждаш се... Не… отново е шест сутринта... И как ти се спи... Само още пет минутки… Скачаш от леглото, чупиш първата изпречила ти се на пътя стъклена чаша. Вместо паста на четката ти има следи от гел за коса. Измиваш костата си със студена вода, защото топла няма. Хващаш сешоара и той гръмва в ръцете ти. Не, това не може да ти се случва!

Не е истина... На прекрасно изгладената ти рокля се е залепила дъвка. От къде се намери тя? Ами сега... Имаш двайсет минути да оправиш цялата тази каша, да си намериш нова рокля, защото само сред броени минути шефа ти ще се развика: ”Къде ми е кафето?”. А очите ти са пълни още с гурели... Под обувките ти някой е разлял лютеница...Каква цапаницааа...Поглед към календара... Мистерия... 13-то число е. Ужас и паника... Връщаш се и започваш всичко отначало.

Страхът от числото 13 е силен и пагубен, дори разрушителен за някои. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Не малко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Съществува фобия към числото 13, която се нарича трискаидекафобия. В почти всеки небостъргач в САЩ след 12-ия етаж следва направо 14-ти, в повечето хотели, болници или сгради липсват стаи с №13. Освен това 13-то място няма в много самолети, стадиони или зали. Според едно проучване на "USA Today" двама от петима американци смятат, че произведените в петък коли дават повече дефекти, а да не говорим за произведените в петък 13-ти.

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на "лукавия" именно в петък.Също така, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък.

У нас всеки втори се страхува от паниката, която внася тринайсето число. Дали като суеверие или наложил се стериотип, мало и голямо изпадат в ужас при комбинация на числото тринайсет в комбинация с петъчен ден от седмицата.

От друга страна, едно от най-ранните табута, свързани с числого 13, очевидно произлиза от индуисите на изток. Те смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място, например, за вечеря. Така че избягвайте да вечеряте с още дванадесет ваши събратя, защото заедно с вас те стават тринайсет, а това вече е притеснително.

Всъщност, нито Библията, нито Талмудът или Коранът не нарочват числото 13 като фатално. В юдеизма то дори има щастливо, свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13. И други древни народи са смятали 13 за магическо и космическо число. Ацтеките вярвали, че 13 е числото на боговете и затова изграждали по 13 стъпала към върха на пирамидата, на която е горял Свещеният огън.

Фатално ли е наистина числото 13 или по-скоро е внушение. Мистика..! За момичетата определено датата не е подходяща за среща с момчета или покупка на нови „парцалки”. Докато за по-голямата част от момчетата, това е ден като всички останали. Има хора, които приемат датата твърде емоционално- те никога няма да направят какъвто и да е експеримент със себе си или да поставят някакво ново начало в живота си точно на тринайсето число. В крайна сметка дали ще бъдеш смел на 13-ти или на който и да е друг ден- риск винаги има... Животът е твърде кратък и хубав, че да го драматизираме излишно.

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар