сряда, 8 декември 2010 г.

Картография на стереотипите

- Мамо, утре имаме контролно по география!
- Не се бой, сине, сега ще преговорим. Коя е столицата на Германия?
- Берлин.
- Браво! А коя е столицата на Франция?
- Берлин. Питай ме нещо по-сложно!
- Столицата на Полша?
- Берлин.
- Колко си ми умен, Адолф!

Всеки съди за света и другите, надничайки от собствената си „камбанария”, убеден че гледката, която му се открива, е най-точната и правилна. Така например, в съседна Македония отчаяно се опитват да си присвоят чужди (най-често български) национални герои. Цар Самуил, Крали Марко и Александър Велики посмъртно сигурно са получили раздвоение на личността. В географията обаче нещата изглеждат сравнително еднообразни. За да разчупи скуката, давайки нов прочит на класическите политико- географски карти, се намесва българинът Янко Цветков. Графичен дизайнер по професия, той започва да прави европейски карти на стереотипите.

Държавите са представени според гледната точка на определена страна за присъщите им стереотипи. Например Европа според българите изглежда така: Турция е „Капалъчаршия”, Гърция – „Трошачи на чинии”, а Румъния – „Бедните съседи”; Русия е „Големият Брат”, а Украйна – „Урхаймат” (прародина); Германия е „Федерална република Фолксваген”, Испания – „Работното ни място от 9 до 17”, Италия е „Спагетия”, а британците са пра- американци и т.н.

Идеята възниква у автора спонтанно, като шега между приятели. Отначало просто обиколила няколко дизайнерски блога, попаднала в социалните мрежи, а впоследствие- на страниците на германския всекидневник „Зюддойче цайтунг”. Неочакваният интерес провокирал у Янко желанието да направи серия от подобни карти. На Европа те вече наброяват повече от 10, вече са налице няколко световни, както и карта на Северна Америка.

Предприемчивият дизайнер е направил онлайн магазин, в който човек може да си закупи подложки за мишка, тениски и календари, украсени с изображения на картите.

34-годишният Янко Цветков е роден в Царево. Живее в Бургас и София. Напуска България, за да се установи в Лондон. А днес търси творческо вдъхновение в Испания. Въпреки че е глобалист по душа и мечтае за времето, когато понятието „национална държава” ще е останало в историята, той е преди всичко българин и не крие, че идва от страната на детегледачките, бедните диваци, емигрантите и шнапса.

Тънък психолог на народите, целящ политическа провокация или по-скоро графичен дизайнер с нестандартна визия за световната география, Янко всъщност е намерил начин да се надсмее над стереотипите, сковаващи обществото.

Мирела Вавова

снимки:
карта: alphadesigner.com
Янко Цветков: dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар