сряда, 5 януари 2011 г.

Въстание на учениците

В първия учебен ден след коледната ваканция се очакваше хиляди ученици от цялата страна да не влязат в училищата. Причината беше подготвеният от тях протест под надслов "Ден за Национално бягство от училище". Днес само около 10% от учениците в София бойкотираха първия учебен ден след ваканцията и отказаха да влязат в училище.

В социалната мрежа Facebook бойкотът е подкрепен виртуално от близо 11 300 души, които смятат, че учениците са "ощетени" от малката почивка, наречена "Коледна ваканция". Въпреки това от Министерство на образованието бяха категорични, че първият учебен ден ще бъде на трети януари.

Денят за Национално бягство от училище по скоро е едно въстание на децата ни по български. Не могат да разберат възрастните, писачи във форумите, родители- сеирджии, че ПРОТЕСТЪТ НА ДЕЦАТА ГИ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ХОРА. В него те изразяват себе си и своите искания. И беше крайно време и те да се опълчат на тази държава. Обикновено разумният човек роптае, когато не е съгласен с нещо, премирението е само за слабите.

Въпросът беше кой кого ще смачка. Е, можете да бъдете доволни. Смачканите са децата, бъдещето ни. Самият учебен процес едва ли щеше да се наруши толкова само с един ден, когато демонстрираш воля. А, за волята ли? За нея не ми говори в тази държава!


Самите деца определиха в социалните мрежи образованието ни като "зациклило" и търсиха решение чрез общонационално Бягство. Да бягаш не значи да се страхуваш, а в случая - да изрзазиш себе си. Защото е нелогично господата горе да се излежават до 10 януари, а хлапаците да се привеждат над изстиналите чинове три дни след Нова година!


"Върви, народе възродени, към светли бъднини върви..."


Яница Маринова
снимка: news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар