четвъртък, 2 декември 2010 г.

Фолкпевица гладна няма (видео)

Снимка: Минко Чернев
Кой не се заглежда по един модел или певица? Жените стриктно наблюдават за накитите и облеклото, а мъжете колко дълбоко е деколтето. Колкото по-пищна е жената, толкова е по-успяла, а ако е руса, то гладна няма да остане. Това са едни от най-често срещаните стереотипи, поне на Балканите.

Затова чалга музиката удовлетворява тези изисквания на народа. Това е ниша на пазара, която предприемчиви бизнесмени на 90-те реализираха на практика и днес печелят. Да- те печелят от стереотипите на българина. Тези, които сами насадиха- на младата руса певачка, която освен да пее, разголва гръд.

Не малка роля в насаждането на този стереотип имаха и имат медиите, които не спират пропагандата само на това „изкуство“. В съществуването му няма нищо лошо, стига да не задушава останалите жанрове музика и като цяло културата . Значителното и преимущественото отразяване на чалгата е основният проблем, срещу който възнегодуват хората, които не слушат изобщо или само този жанр песни.

Поп фолкът започва своето развитие в края на 80-те години, когато режимът на тоталитарния лидер на страната Тодор Живков губи влияние, а Лепа Брена се слуша на нелегално записани касетки. Идват бурните събития от 1989г. и през 90- те чалгата набира скорост. Изникват ред певци и певици, които припяват на български сръбски и гръцки мелодии.

Парите идват от незнайни източници. Днес мнозина твърдят, че някои от тях са пари на мафията, които са изпрани през фиктивни обороти на тези певци. Не след дълго идва ерата „Пайнер“ и тогава става страшно. Нарояват се стотици млади девойки, които твърдят, че пеят, но никой не ги е чувал да го правят.

В наши дни вече говорим за чалга политици, чалга култура и индустрия, дори за чалга поколение. Факт е, че се пее за секс във всяка втора песен, а в останалите това е уж скритият подтекст.

Видео: "Господари на ефира"- бТВ

Георги Марчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар