четвъртък, 2 декември 2010 г.

Внимание! Жена на пътя!

“Негър скиор, гей боксьор и жена шофьор нема, нема и да има”! Така отговори мъж на средна възраст на абсурдния според него въпрос „Мъжете или жените са по добри шофьори?“.

Всъщност нито един от запитаните мъже не каза, че познава добри жени-шофьори, с изключение на половинките им, които обаче били научили всички важни трикове от своите мъже. Иначе жените били като звездите – ти ги виждаш, те теб не.
Ана Александрова обаче е на друго мнение. Тя е едва на 20 години и смята себе си за много по-добър водач на пътя, отколкото повече нейни познати мъже. Има книжка от две години и за това време е „навъртяла“ 100 200 километра. Или поне толкова показва циферблата на малката й кола, в която си говорим.


Досега никога не е удряла друга кола. Но за сметка на това...


„Аз съм втора кола на светофара, спряла съм на поне три метра от него, а той решава, че е излязъл много напред , връща се без да погледне в огледалото и...3 дни чаках да ми оправят предната броня“, разказва Ана. И това не била единствената история, която можела да ни разкаже. Тя обаче не смята себе си за по-добър шофьор, защото е жена на пътя. За нея това е грешна логика и разсъджения , а „хората трябва да спрат най-накрая да се делят на мъже и жени“. „Има добри и лоши шофьори и те са и мъже и жени“, казва тя и допълва, че правилата за движение по пътя трябва да се знаят перфектно, но понякога се налага човек да ги наруши, за да избегне инциденти. Това също било част от шофьорския майсторлък.


„И за двата пола най-важното е самообладанието и контрола над машината, в която си. Трябва да имаш самосъзнание , че от теб зависят здравето и животите на хората в колата ти, но и на тези извън нея. И в същото време тази мисъл не бива да те обсебва, защото ставаш прекалено предпазлив и нерешителен на пътя“, споделя философията си за шофирането тя, докато прави обратен завой.


За нея не е проблем да проведем разговора в колата. Казва, че постоянно говорела по телефона докато кара. С хендсфри , разбира се. „Е, не съм най-примерната шофьорка , случва ми се да хитрувам и да карам бързичко, но само когато знам, че няма риск“, признава тя.


И докато Ана упорито избягва да дели хората зад волана на мъже и жени, някои организации го правят и дори провеждат изследвания по темата. Представители на Европейския автомобилен клуб се опитват да сложат точка на спора кой от двата пола е по-добрият на пътя.

Според статистиката жените участват в повече катастрофи от мъжете, но пък тежките инциденти са резултат на мъжки грешки в повече от половината случаи. Освен това нежният пол почти никога не натискал педалите след употреба на алкохол. Експерти от германската застрахователна компания АХА пък установят през изминалата година, че повече от 50 % от шофьорите смятат, че жените са много по-дисциплинирани водачи. Сред тези 50% са и мъже.
Според данните се оказва, че има жени-шофьори. И не само. Още през далечната 1972 година Бен Нанаска от Филипините завършва 47-ти в Гигантския слалом на Олимпиадата в Сапоро . Тайландският боксьор и сребърен медалист от Атина'04 Ворапой Петчкоом пък остава с тримесечна дисквалификация заради самопризнания и еротична фотосесия в гейсписание в родината му.

Е, тъмнокож скиор, хомосексуален боксьор и гримиран шофьор явно има. Или поне фактите така говорят. А когато те проговорят, дори и боговете мълчат.

Веселина Фотева

Няма коментари:

Публикуване на коментар