понеделник, 20 декември 2010 г.

Славянският побратим на Дядо Коледа

Някога, много отдавна, далеч на север, дето Ледовитият океан мие ледени планини, се подвизавало свирепо езическо божество. Наричали го Великия Старец от Севера. Единствен той владеел бурите и виелиците.

Пусто и студено било в неговото царство, а всеки, който дръзвал, да му се изпречи на пътя, бивал жестоко наказван. Така Некрасов рисува своя герой в поемата си „Мраз- Червеният нос” - като кръвожаден злодей, способен да погуби всекиго и всичко.

По-късно в СССР през ’30- те години на 20 век кинематографисти създават познатия и до днес образ на добрия Дядо Мраз, който радва децата по Нова година. Идеята дошла от Павел Посташев, приближен на Сталин, който предложил да се създаде празник за малчуганите. Така в Харков започва де се организира новогодишен „утренник”, на който се раздават подаръци и лакомства, но само на децата, които си ги заслужат. За целта трябва да изпеят някоя песничка или да изрецитират наизустено стихотворение.

Приликата на Дядо Мраз с Дядо Коледа е очевидна. Но също така неоспоримо е божественото му начало, което тръгва от древнославянските божества Позвизд, Зимник и Крочун. От злосторник, Дядо Мраз се превръща в мил и добър старец. Повлиян от православните традиции, той бива ,,превъзпитан” и приобщен към добрите нрави.

Редица държави претендират да се нарекат родина на Дядо Мраз или на Дядо Коледа. Първи в списъка, разбира се, са скандинавските страни- Финландия, Дания и Норвегия. Но Турция и Китай също намират доводи, за да се включат в надпреварата.

През 1998г. правителството на Вологодска област в Русия започва реализация по проекта „Велики Устюг- родното място на Дядо Мраз”. Прави се всичко възможно за популяризирането на тази идея, благодарение на която градчето скоро се превръща в атракция. За реализацията на проекта построяват цяла резиденция на белобрадия старец.

Стотици хиляди писма пристигат целогодишно в дома на Дядо Мраз. Понякога на работна визита дотам отскача и западният му колега- Санта Клаус, с когото заедно правят обръщения към децата от цялата планета.

Туристи от Русия и чужбина се стичат в Устюг, за да посетят своеобразния музей, в който се намира двореца на белобрадия старец. Навсякъде в града е пълно с продукция, произведена директно във вълшебните работилници. Организират се най-различни зимни игри и атракциони, а вечер целият комплекс грейва в причудливи светлинни феерии. За да поживеят в тази зимна приказка, поне за малко, гостите могат да отседнат в уютни къщички.

Споменът от цялото това изживяване е незабравим, както за децата, така и за вече порасналите им родители.

Защото, веднъж докоснал се до магията „Дядо Мраз”, всеки отнася частица от нея със себе си, за да го топли в студените и мрачни дни.

Мирела Вавова
снимка: dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар