вторник, 21 декември 2010 г.

Орязана коледна ваканция


Подаръци под училищната дъска

Тази година Министерството на образованието, младежта и науката излезе с решението коледната ваканцията за учениците да бъде само... 10 дни. За сравнение, назад във времето ваканцията е продължавала 18 дни. През 2008г. е била от 24.12 до 04.01.2009г.

Важно… „Важно!”- развиква се глашатаят- ,,Ние не искаме депутатски заплати (стипендии), искаме депутатска почивка. По-добре истинска ваканция, отколкото фалшиви “бележки”- скандират недоволни ученици. ,,Остана и на Коледа да учим! Не стига, че сме до 23 декември, а догодина какво да очакваме- подаръци под дъската ли?”- питат разтревожени от орязаната ваканция учениците.

Срещу съкращаването на коледната ваканция протестираха ученици от Разград, София, Пловдив, Русе и Варна. Кой обаче поглежда на проблема в дълбочина? Отговор- никой. Правителството: ,,Нека си протестират”. Учениците: ,,Ще протестираме докрай”.
Бедните ученици, какво ли виждат, кого ли да следват? Видяха децата, че последните месеци у нас е един безкраен фронт на всякакви протести и решиха да се възползват.

Днешните скандирания на учениците нямат своите водачи. Те просто са инспирирани от желанието за почивка. Друг е въпросът, дали децата ни са преуморени? Вижте какво стана с образователната система- за последните 30 години бяха извършени всякакви реформи и с днешна дата- науката изглежда като огромен букет с окапали листа. Децата ни не се привличат от черната дъска и белия тебешир. Самите преподаватели не се вълнуват от това да създадат едни качествени и грамотни граждани. Пропукана система!

Как да обясниш на малкия, привел се над чина ученик, че не трябва да спи и да не препива вечер? Как да преподаваш ,,Маминото детенце”, когато днешните деца или не четат, а ако си позволяват този лукс (защото все пак има и четящи деца) избират ,,Властелинът на пръстените”? Така възпитахме рожбите си, че те досущ заприличаха на Николчо от едноименната творба на Каравелов.
Трудно е да задържиш вниманието на малчуганите при обяснение на окислително-
редукционните процеси. Какви ти уравнения?! Вземи по- добре им обясни каква е ролята на метана, какви аминокиселини да пият, за да станат корави. На девойките, вманиачени в перфектната си фигура, иди разправяй има ли вредни хапчета за отслабване. Само така може да се грабне вниманието! Няма как.. .Защо да учим по системи никому интересни? Да приравним нещата до нашият бит.
Учениците очевидно са подготвили своите сурвачки. Въпросът е кого ще сурвакат с тях? Какви коледни трепети...? Децата ни вдигат температура от недоволство. Дали пък министър Игнатов няма да ги изненада?

Яница Маринова
Снимка: www.abilityschool.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар