сряда, 22 декември 2010 г.

Футболната 2010г. - поглед от центъра


Спортът е една от областите, в която успехите носят най-много радости и поводи за гордост на българите. Броени дни преди началото на Новата 2011 година можем да се върнем назад и да отправим поглед към ситуацията във футбола, един от най-популярните и обичани спортове и да си припомним радостите и разочарованията, които преживяхме през вече отиващата си 2010 година

Годината беше доста противоречива за българския футбол. На ниво национален отбор разочарованията се редуваха едно след друго. Започнаха квалификациите за Европейското първенство през 2012 г. „Лъвовете” стартираха трагично с две последователни загуби при гостуването на Англия (0:4) и домакинството на Черна гора (0:1). Това, логично, коства и „главата” на националния селекционер Станимир Стоилов, който не издържа и доброволно напусна поста. След неговата абдикация БФС се спря на чуждестранен специалист и назначи Лотар Матеус. Неговият избор предизвика редица коментари. За някои неговото назначение беше голяма грешка, първо защото е чужденец и не познава родните футболисти, и второ, защото успехите му в треньорското поприще не се доближават ни най-малкото до успехите му като футболист или като „Дон Жуан”.

Въпреки критиките и това, че не съумя да убеди звездата на отбора Димитър Бербатов да се завърне, Матеус започна по добър начин своя престой като национален селекционер. Той успя да излъже коравите островитяни от Уелс (1:0) в Кардиф. Последва и победа в контролна среща срещу Саудитска Арабия (2:0), в която българите показаха прилична игра. „Препъни камък” за немеца се оказа Сърбия, която преди малко повече от месец ни победи с 1:0 на прогизналия национален стадион „Васил Левски”.

Доброто начало под ръководството на Матеус даде някакви шансове за класиране на Европейското първенство в Полша и Украйна, но не бива да се залъгваме. България е на предпоследно място в класирането, а предстоят тежки сблъсъци с отбори като фаворита Англия, традиционно силните швейцарци и изненадващия лидер в групата Черна гора. Евентуалното некласиране на българите няма да е приятно, но като се има предвид реалната ситуация няма и да е изненадващо. Така че, без да подценяваме значението на предстоящите мачове от този квалификационен цикъл и да отписваме тези срещи, Матеус трябва да има едно на ум и да работи върху изграждането на боеспособна формация, с която да съумее да атакува класиране на Световното първенство в Бразилия през 2014 г. Разбира се, тук трябва да се отбележи, че немецът първо трябва да демонстрира своите умения в настоящия цикъл, защото мястото му може „да изстине”, ако не постигне задоволителни резултати.

След като разгледахме ситуацията около националния отбор, е редно да отделим внимание и на родната „А” група. Понастоящем футболното ни първенство се намира в пауза и мачовете ще бъдат подновени през пролетта. Поне за момента там се оформят два основни фаворита за титлата.

Въпреки разочароващото си представяне в Европейските клубни турнири (загуби от Жилина и Дебрецен), шампионът Литекс е лидер във временното класиране. „Оранжевите” имат преднина от 5 точки и играят добре под ръководството на Любослав Пенев, който замени Червенков след провалите в Европа. Литекс разполага с дълга резервна скамейка, което е още един плюс за шампионските им абмиции през сезон 2010- 2011 г.

На второ място е отборът на Левски, който привидно има по-лека програма за пролетния дял. „Сините” показват добър футбол и това си личи и от представянето им в Лига Европа, където, въпреки че не успяха да преминат групата, изиграха някои запомнящи се срещи. Важен фактор за успеха на родната сцена за Левски ще бъде запазването на головата машина Гарра Дембеле, който независимо от последните си „изцепки,” е, може би, най-добрият чужденец, подвизавал се из родните терени.

На трета, четвърта и пета позиция са съответно Локомотив София, Черноморец Бургас и Локомотив Пловдив.

Столичните „железничари” играят на приливи и отливи, но въпреки това остават в борбата за титлата и могат да поднесат изненада. Проблем за отбора, чийто собственик е Николай Гигов, може да бъде отсъствието на две от основните единици, без които не е ясно какъв ще бъде игровият облик на тима от „Надежда”. Дерек Асамоа, който изигра доста силни мачове замина в посока Южна Корея, а един от любимците на червено-черните фенове - нападателят Цветан Генков, който игра в Локо със статут на преотстъпен, се прибра в Динамо Москва и не е ясно дали руснаците ще позволят повторното му присъединяване под наем или ще го продадат на друг отбор.

Ситуацията около Черноморец е доста по-ясна. Бургазлии се превърнаха в един от хитовете на полусезона като спряха Левски и ЦСКА, но понастоящем нещата се обърнаха на сто и осемдесет градуса. Освен напусналия треньор Красимир Балъков, отборът загуби и огромната си финансовата подкрепа, която идваше от „Петрол” АД. Според последните информации клубат има огромни дългове, което ще наложи продажбата на голяма част от сегашните футболисти. По всичко изглежда, че Черноморец отпада от сметките за титлата и най-оптимистичните варианти нареждат „акулите” в средата на класирането след изиграването на пролетния полусезон.

Локомотив Пловдив е другата приятна изненада в шампионата. След закупуването на отбора от Константин Динев, „смърфовете” преживяват „ренесанс” и са сред най-добре представящите се тимове в „А” група. Солидните финансови инжекции и амбициозната работа на треньорското ръководство превръщат Локо в един от фаворитите за разпределение на призовите места в тазгодишния шампионат.

Изненадата за изминалия дял на първенството е позицията на ЦСКА. „Армейците” се намират на седмо място и шансовете им за спечелването на трийсет и втора шампионска титла изглеждат илюзорни. Ако се има предвид реалната ситуация в клуба, целта, която би трябвало да гонят е достигане до местата, даващи право на участие в Лига Европа. Дали заради некомпетентно ръководство, или пък заради самите играчи, които не са достатъчно добри дори за родните стандарти, „червените” са разочарованието в първата част от надпреварата. Въпреки това феновете имат поводи за оптимизъм, след като в последните мачове ЦСКА записа добри резултати под ръководството на Милен Радуканов и изглежда се съживява. Но дали тази възходяща линия ще продължи или „армейците” ще се лутат в средата на класирането, е истинска загадка.

Отбори, като раздирания от финансови проблеми Пирин, новаците от Калиакра и Академик, миналогодишната изненада Миньор, „Лечковия” Сливен и Видима Раковски ще се борят за оцеляване. Все още не е ясно кой от тях ще се раздели с „А” група, но със сигурност те ще бъдат опасни съперници и могат да объркат сметките на лидерите, търсейки скъпоценни точки. Същото може да се каже и за тимовете, които са в „златната среда” на класирането като Славия, Берое, Черно море и Монтана.

Въпреки че този полусезон разликите между отборите не са големи и на пръв поглед силите са изравнени, отново се срещаме с добре познати тенденции. Наблюдаваме доста слаби мачове, има ги и съмненията за уговорени срещи. Отново чуваме критики и обвинения за „съдийски отбори”, а в резултат на това стадионите остават празни, както през изминалите първенства.

Подобно на други области, 2010 г. беше трудна и за българския футбол, както на ниво национален отбор, така и на клубно ниво, а футболните общественици и играчите пак остават длъжници на феновете.

Футболът е създаден, за да носи радости и в миналото българите са ги получавали. Дано Новата 2011 г. донесе повече поводи за усмивка и да наблюдаваме както един по-силен национален отбор, така и един по-стойностен и атрактивен вътрешен шампионат.

Деян Хараламбиев
Снимка: novsport.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар