вторник, 21 декември 2010 г.

Съблечени в слово


Облечени в думи, заставаме съвсем голи пред света. Словото е висша форма на душевен ексхибиционизъм. Всичко, което напишем или изречем, носи нашия почерк. Очертава кои сме, на какво държим, как го съчетаваме с обстоятелствата в нашия живот. Думите по своята същност са само инструмент, с който трябва да се научим да боравим, за да бъдем разбрани правилно от околните (за да разбираме и себе си по-добре).

Откъде да започнете? За да владеете словото си до съвършенство, на първо място трябва да цените богатството на родния си език и да не подценявате силата на внушението му. Това се постига чрез много четене на книги, отделни произведения или откъси, медийни издания и други, с което добивате представа за различни жанрове и стилове на писане.

Грамотността е вторият (но не по важност) компонент- белег на интелигентност. Ако сте пропуснали учебния материал от първи до седми клас, редно е да го наваксате!

Пишете! Писането оформя вашия изказ, прави го по-аргументиран, по-жив и динамичен. Пишете на всякакви теми! Описвайте ситуации, изказвайте мнения, водете си дневник, ако това ще ви подтикне да сте по- постоянни в изграждането на този навик. След време ще придобиете завидна прецизност в изразяването.

И макар съблечени в слово, ще имате възможност да бъдете себе си...

Антония Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар