вторник, 21 декември 2010 г.

Коледна играчка - плачка или празник със знак СЕ (видео репортаж)

Снимка: Красимир Юскеселиев
в. "Дневник" и dnevnik.bg
Голям софийски магазин за детски играчки. Навалица, опашки пред касите, пълни колички със стоки. Типична коледна треска за пазаруване. Млада жена внимателно проучва етикета на плюшено зайче...

Всеки продукт трябва да е обозначен със знака за безопасност СЕ (Consultants Europe), напомня изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
Според него много данни говорят, че някои вносители или производители извън Европейския съюз спекулират с този знак и го поставят без съответната стока да притежава необходимия сертификат или да е била изпитана.

Затова той съветва родителите да пазаруват от специализирани магазини за детски стоки, защото там вероятността да попаднат на опасен продукт е доста по-малка. Все пак всеки трябва сам да внимава и да провери дали играчката или украсата има отделящи се части, остри ръбове или оголени кабели, ако работи на ток.

"Няма безопасни играчки. Колкото и да са безопасни, винаги крият рискове", смята Надя Велкова, майка на шестмесечната Магдалена. Тя казва, че се старае да гледа етикетите на детските стоки, които купува, но на тях невинаги е отбелязано всичко. "Интересува ме най-вече дали са от Китай, повечето играчки идват оттам, както знаем. Възможно е и също да идват от Китай, но на етикета пак да пише БГ", споделя опита си майката. Надя избягва да купува детски стоки от сергии, където цените са по-ниски, но пък за нея там качеството е под въпрос.

Богомил Николов каза, че наблюдава тенденция към увеличаване на опасните стоки на пазара. Повишението е с 6 на сто за 2009 г. спрямо предишната според последния излязъл доклад на Комисията за функционирането на системата за бързо предупреждение за нехранителни опасни продукти (RAPEX) към Европейската комисия.

Прегледът на 14 000 играчки от 13 държави показал, че 576 проби не издържат на механичната проверка. Тежки метали били открити в 227 стоки, като 803 са били изпратени в лаборатория. Общата оценка гласяла, че най-малко 20% от детските играчки на пазара не отговарят на изискванията за безопасност.

Ако някой се усъмни в стока, която иска да купи или вече е платил, може да я провери на сайта на "Активни потребители" www.aktivnipotrebiteli.bg. Оттам могат да посъветват как да си потърсите правата от търговеца, ако вече сте взели нещо опасно. Сигнали могат да се подават на тел. 0700 112 22 на Комисията за защита на потребителите, която е държавният контролиращ орган.

Богомил Николов от "Активни потребители" напомня, че човек винаги трябва да внимава с коледната украса, която може да предизвика пожар, и, разбира се - с пиротехниката.

Специалистът съветва, когато се включат новите лампички, "първите два-три часа да се наблюдават, за да се види дали някъде по жицата няма да се получи нагряване". И когато сте проверили всичко, можете да си пожелаете празници със знак СЕ.


Георги Марчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар