неделя, 5 декември 2010 г.

От какво е доволен българинът?


Между 23-ти и 26-ти април 2010г. беше направено национално представително проучване на Институт за маргетинг и социални изследвания, сред 1212 души. Неговата цел бе да се проучи кои са основните причини, които правят българина недеоволен от съществуването си в страната. Крайните резултати сочат, че безработицата и ниските доходи са най-големите проблеми в България.



Корупцията е основен проблем за 12 на сто, а лошото управление на страната - за 11 на сто. Високите цени и инфлацията са главното притеснение на 7 на сто от анкетираните, престъпността - на 5 на сто, а 3 процента са притеснени от липса на законност и справедливост.

Тъй като в последно време основната задача на българина е да се оплаква от всичко, което го заобикаля и му се случва, сега е моментът да попитаме сънародниците си от какво са доволни все пак, защото въпреки многото разочарования от държавата, те продължават да живеят тук. След проведена анкета на разнообразна по възраст аудитория, на въпроса „От какво сте доволни?” получихме неочаквани и интригуващи отговори.

Малките деца се радват на факта, че скоро ще ги навести Дядо Коледа и ще им донесе подаръци, както и че могат да гледат любимите си анимационни филмчета когато си поискат на компютъра. Младите хора, на възраст между 18-30 години пък харесват разнообразието от заведения, в които могат „да се отрежат” по празниците, курортните селища и „мацките” по морето. 21- годишната Нели Михайлова, например, ни отговори на въпроса така: „Има четири неща, които ме задържат в България. Това са виното от Асеновград, сиренето от Тетевен, каймата от Луковит и мъжете от село. Ако не бяха те, до сега щях да съм си стегнала багажа и да се съм се „омела” от тук”. Българите на средна възраст не са доволни почти от нищо, случващо се в страната. Все пак се радват, че в условията на криза имат работа, жилище и трудно, но успяват да издържат семействата си.

Българските пенсионери вече отдавна не мислят за удоволствия и развлечения. Те са доволни от многото промоции в супермаркетите, за които харчат оскъдните си пенсии и които естествено са причината за постоянните опашки, блъсканици и понякога дори боеве пред по-големите вериги магазини у нас. Баба Цеца (80г) сподели : „Най – много съм доволна, когато гръмоносният облак подмине моята градина, че иначе ще ми отиде пиперът!”. Обикновените хора се радват на малки неща и така със сигурност живеят по-лесно, въпреки трудностите.


Българинът никога няма да е напълно доволен. Сякаш ни е вродено да сме песимисти и все да се оплакваме от нещо. Я се стегнете и се усмихнете, бе хора, един живот живеем – да му се насладим!

Цветелина Георгиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар